ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

Λύσεις σε λειτουργικά & αισθητικά προβλήματα!

Όλες οι πληροφορίες για την ορθοδοντική παιδιών και εφήβων

Παιδιατρική Ορθοδοντική και Θεραπεία 1ης Φάσης

Κάποια ορθοδοντικά προβλήματα είναι πιο εύκολο να διορθωθούν, αποφεύγοντας έτσι σοβαρότερες καταστάσεις, αν διαγνωστούν και θεραπευτούν σε πρώιμη ηλικία. Αν η κλινική εξέταση του παιδιού σας καταδείξει την ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας, αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όταν το παιδί έχει ακόμη τα περισσότερα από τα νεογιλά δόντια του.

Οι πρώιμες ορθοδοντικές δράσεις, γνωστές και ως θεραπείες 1ης φάσης, έχουν σχεδιαστεί για να διορθώσουν υπάρχοντα προβλήματα και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των γνάθων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν στο παιδί σας ένα υγιές χαμόγελο.

Από την ηλικία των 7 έως 8 ετών, το στόμα του παιδιού σας έχει αναπτυχθεί αρκετά, έτσι ώστε να επιτρέψει στον ορθοδοντικό να διαπιστώσει τη μελλοντική εξέλιξη του στοματογναθικού συστήματος. Οι θεραπείες 1ης φάσης είναι εξατομικευμένες και σχεδιασμένες να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες θεραπευτικές και αναπτυξιακές ανάγκες του κάθε παιδιού.

Τα κύρια οφέλη της θεραπείας 1ης Φάσης είναι τα εξής:

 • -Μείωση του χρόνου και του κόστους της κύριας ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία κάποιες φορές καθίσταται μη απαραίτητη.
 • Αποφυγή πιο επίπονων και επεμβατικών σχεδίων θεραπείας, που θα κρίνονταν αναγκαία, αν η θεραπεία ξεκινούσε σε μεγαλύτερες ηλικίες.
 • Καθοδήγηση των μόνιμων δοντιών στις φυσιολογικές τους θέσεις.
 • Βελτίωση της στοματικής υγιεινής.
 • Αποφυγή φθοράς των μόνιμων δοντιών εξαιτίας παθολογικής σύγκλησης.
 • Αύξηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του παιδιού σας.

H διάρκεια της θεραπείας 1ης Φάσης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, αλλά και από την ηλικία και το στάδιο οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού σας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση κάποιου κινητού μηχανισμού (μασελάκι) ή κάποιου ακίνητου. Ένα ευρύ φάσμα μηχανισμών είναι διαθέσιμο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του εκάστοτε σχεδίου θεραπείας.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό από την ηλικία των 2 έως 10 ετών. Από τα 10 έως 15 για τα αγόρια και από τα 9 έως 14 για τα κορίτσια, παρατηρείται ένα αναπτυξιακό «άλμα».

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική, αν ξεκινήσει παράλληλα με την έναρξη του αναπτυξιακού άλματος (ή και πιο νωρίς) και ολοκληρωθεί πριν τη λήξη αυτού. Η θεραπεία 1ης φάσης είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε να αξιοποιεί τα πρώτα στάδια του αναπτυξιακού άλματος και συνεχίζεται έως ότου το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να ξεκινήσει την κύρια ορθοδοντική θεραπεία (εφόσον χρειάζεται).

Επτά έως οχτώ ετών είναι η κατάλληλη περίοδος για μια πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό. Η πρόταξη δοντιών, προβλήματα στη μάσηση και στο δάγκωμα (π.χ. πληγές στην εσωτερική πλευρά των χειλιών και των παρειών -μάγουλα), θηλασμός του αντίχειρα και προώθηση της γλώσσας, συνωστισμός ή μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια είναι κάποια από τα στοιχεία που θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή του γονιού.

Η ηλικία των 12 είναι η κατάλληλη για το ξεκίνημα της κύριας ορθοδοντικής θεραπείας. Σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα μόνιμα δόντια έχουν ήδη ανατείλει, ενώ και οι γνάθοι έχουν αναπτυχθεί επαρκώς. Αυτή την περίοδο κενά, συνωστισμός και προβλήματα σύγκλεισης γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει ορθοδοντική σε προγενέστερο χρόνο (θεραπεία 1ης φάσης): σε αυτή την περίοδο «περνούν» στα σιδεράκια ή σε κάποια άλλη ορθοδοντική θεραπεία.

Η έναρξη της εφηβείας είναι μια περίοδος που τα παιδιά ασχολούνται έντονα με τον εαυτό τους, την εμφάνισή τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Η αγωνία τους να οικοδομήσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά παράλληλα να αισθάνονται αποδεκτοί από τους συνομήλικους τους, καταναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της σκέψης τους.

Ένας έφηβος με στραβά δόντια μπορεί ενσυνείδητα να κρύβει το χαμόγελό του, επειδή αισθάνεται άσχημα για την εικόνα των δοντιών του. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι σημαντικά εφόδια που θα βοηθήσουν το παιδί σας στην επίτευξη των στόχων του, κοινωνικών/ακαδημαϊκών και, αργότερα, επαγγελματικών.

Για θεραπείες περιορισμένης στόχευσης (Social 6), ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι 16 εβδομάδες. Για θεραπείες ανωμαλιών 1ης τάξης, ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 6 μήνες. Για τις υπόλοιπες ορθοδοντικές ανωμαλίες ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται από το εύρος της ορθοδοντικής μετακίνησης που είναι απαραίτητη και το είδος του μηχανισμού που είναι απαραίτητος για να προπαρασκευάσει τα οδοντικά τόξα, πριν ή παράλληλα με την εφαρμογή της μεθόδου STB.

Πέρα από τους αισθητικούς λόγους, τα δόντια και οι γνάθοι σε σωστή σύγκλειση:

 • Βοηθούν στη σωστή μάσηση και προετοιμασία της τροφής για πέψη
 • Αντεπεξέρχονται σωστά στις μασητικές δυνάμεις, μειώνοντας έτσι τη φθορά των δοντιών
 • Είναι λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο και σε άλλου είδους τραυματισμούς
 • Καθαρίζονται πιο εύκολα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας
 • Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας και των αρνητικών συνεπειών της (κακοσμία, απώλεια οστού, απώλεια δοντιών)
 • Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική άρθρωση

Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;Θεραπευτικές Επιλογές για Εφήβους

Η ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί συνήθως από 12 έως 24 μήνες. Η διάρκειά της εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, την τεχνική που θα επιλεγεί και τη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Θεραπευτικές Επιλογές για Εφήβους Μεταλλικά σιδεράκια

Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι. Στην εποχή μας, τα μεταλλικά σιδεράκια είναι πιο μικρά και πιο άνετα.

Θεραπευτικές Επιλογές για Εφήβους Κεραμικά σιδεράκια (λευκά ή διάφανα)

Είναι η πιο δημοφιλής ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες ασθενείς, χάρη στην αισθητική τους εμφάνιση, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εφήβους.

Θεραπευτικές Επιλογές για Εφήβους Αυτόδετα σιδεράκια

Η τεχνική αυτή βασίζεται στη μικρότερη δυνατή τριβή ανάμεσα στο σύρμα και τα σιδεράκια, επιτρέποντας έτσι πιο γρήγορη ορθοδοντική μετακίνηση, με μικρότερες και πιο βιολογικές δυνάμεις.

Θεραπευτικές Επιλογές για Εφήβους Μέθοδος Invisalign

Το σύστημα βασίζεται σε μια αλληλουχία από διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι σταδιακά μετακινούν τα δόντια στην επιθυμητή θέση, με απόλυτα αισθητικό τρόπο. Με μια επίσκεψη στο ιατρείο, μπορείτε να διαπιστώσετε αν η τεχνική Invisalign είναι κατάλληλη για το παιδί σας.