ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Αποκτήστε το… φωτεινότερο χαμόγελο!

Αντιμετωπίστε τη δυσχρωμία των δοντιών με τη σωστή μέθοδο λεύκανσης

Λεύκανση Δοντιών με λάμπα LED

Η δυσχρωμία των δοντιών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Ακόμα και όσοι βουρτσίζουν επισταμένα τα δόντια τους, χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, συνειδητοποιούν ότι οι χρωστικές που βρίσκονται στις τροφές, ο καφές, το κάπνισμα και η πάροδος του χρόνου θαμπώνουν το χαμόγελό τους. Η λεύκανση είναι μια αισθητική επέμβαση, η οποία με αποτελεσματικό τρόπο βελτιώνει τη λευκότητα των δοντιών, χαρίζοντάς σας ένα φωτεινό χαμόγελο.

Η λεύκανση των δοντιών, αν γίνει σωστά, είναι μια από τις πιο απλές αισθητικές επεμβάσεις. Για να γίνει σωστά, χρειαζόμαστε τον κατάλληλο λευκαντικό παράγοντα και τον κατάλληλο επιταχυντή του λευκαντικού παράγοντα.

Η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED

Η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED γίνεται, συνήθως, σε μια μόνο επίσκεψη στο οδοντιατρείο. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: Ο λευκαντικός παράγοντας τοποθετείται στα δόντια και το φως της ειδικής λάμπας τον ενεργοποιεί. Δύο εφαρμογές των 20 λεπτών ή 3 των 15 είναι συνήθως υπεραρκετές, για να βελτιώσουν τη λευκότητα των δοντιών από 6 έως 9 αποχρώσεις.

Η λεύκανση είναι μια αισθητική επέμβαση χαμηλού ρίσκου. Έχει παρατηρηθεί, όμως, σε ασθενείς η εμφάνιση ευαισθησίας στα δόντια, που διαρκεί για 1 έως 2 μέρες και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως 1 μήνα. Το φαινόμενο αυτό βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά ακόμη και αν εμφανιστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι αίτιες που μπορεί να προκαλέσουν την ευαισθησία στα δόντια, λόγω λεύκανσης, είναι δυο:

α) Η κύρια αίτια είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο είναι βασικό συστατικό του λευκαντικού παράγοντα. Η λεύκανση με λάμπα Led είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ευαισθησία, διότι οι λευκαντικοί παράγοντες που ενεργοποιούνται με τη βοήθεια μπλε ψυχρού φωτός παράγουν καλύτερα αποτελέσματα, έχοντας παράλληλα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου (JADA), ένας φωτοενεργοποιούμενος λευκαντικός παράγοντας με 25% υπεροξείδιο παράγει 11% έως 22% καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με ένα συμβατικό παράγοντα με 38% περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου.

β) Η ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγοντα με συσκευή Led που δεν έχει κατασκευαστεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές ή έχει κατασκευαστεί για άλλο σκοπό. Το μπλε ψυχρό φως με μήκος κύματος 457 έως 502nm είναι ιδανικός τρόπος ενεργοποίησης του λευκαντικού παράγοντα. Μεγαλύτερο μήκος κύματος δεν θα ενεργοποιήσει αποτελεσματικά το λευκαντικό παράγοντα, υποχρεώνοντας τον ιατρό να παρατείνει το χρόνο εφαρμογής του παράγοντα στα δόντια, μικρότερο μήκος κύματος θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση του πολφού και βλάβη αυτού.

Η λεύκανση με συσκευή Led έχει και ένα απρόσμενο όφελος:

α) Κλινικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι το μπλε φως της συσκευής Led εξουδετερώνει 500 με 600 διαφορετικά είδη βακτηρίων (μαύρο-στικτά gram αρνητικά αναερόβια βακτήρια BPB) -που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα-, τα όποια είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ενδοδοντικών και περιοδοντικών προβλημάτων.

Επιπλέον, όταν ο αριθμός τον επιβλαβών βακτηρίων μειώνεται, αυτός των δυνητικά ωφέλιμων αυξάνεται. Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη οδήγησε στην γένεση μιας νέας τεχνικής που χρησιμοποιείται από Αμερικανούς περιοδοντολόγους και ονομάζεται Φωτοσκόπευση (phototargeting). Η τεχνική προβλέπει περιοδική έκθεση των δοντιών του ασθενούς στο φως της συσκευής Led, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο των μαύρο-στικτών βακτηρίων (ΒPB) και την αποκατάσταση της βακτηριακής ισορροπίας στη στοματική κοιλότητα.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις της λεύκανσης

Ασθενείς με υπερευαισθησία των δοντιών πρέπει πρώτα να διευθετήσουν τα οδοντικά ή περιοδοντικά προβλήματα που προκαλούν την υπερευαισθησία και αργότερα να σκεφτούν τη λεύκανση. Τα προβλήματα στη δομή της αδαμαντίνης είναι απόλυτη αντένδειξη και οι ασθενείς με τέτοια προβλήματα, αν επιθυμούν ένα πιο φωτεινό χαμόγελο, πρέπει να αναζητήσουν τη λύση στο πεδίο της προσθετικής.

Σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια, οι προσθετικές αποκαταστάσεις δεν ανταποκρίνονται στους λευκαντικούς παράγοντες. Αν ένας ασθενής με προσθετικές αποκαταστάσεις στα πρόσθια δόντια θέλει λεύκανση, πρέπει να αντικαταστήσει τις προϋπάρχουσες αποκαταστάσεις, έτσι ώστε να ταιριάζουν με το νέο, λευκότερο χαμόγελο, και έπειτα να δείξει την απαιτούμενη συνέπεια και φροντίδα, έτσι ώστε τα φυσικά δόντια να διατηρήσουν τη λευκότητά τους, αποτρέποντας την εμφάνιση χρωματικής δυσαρμονίας ανάμεσα σε φυσικά και προσθετικά θεραπευμένα δόντια.

Η λεύκανση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αφαίρεση χρωστικών που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως κάπνισμα, καφές κ.λπ. Αντίθετα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται σε ενδογενείς παράγοντες, όπως δυσχρωμίες εξαιτίας λήψης τετράκλινων κατά τη διάρκεια σχηματισμού των δοντιών, εξαιτίας απορρόφησης φθορίου κατά τη διάρκεια σχηματισμού της αδαμαντίνης, αλλά και δυσχρωμίες που οφείλονται σε τραυματισμό ή νέκρωση του πολφού. Τα προβλήματα αυτά εδράζονται σε βαθύτερα στρώματα των οδοντικών ιστών, σε αντίθεση με τις χρωστικές από τον καφέ και το κάπνισμα, που εδράζονται στα εξωτερικά στρώματα της αδαμαντίνης. Υπάρχουν λευκαντικοί παράγοντες που είναι πιο διεισδυτικοί, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους, διότι επιβαρύνουν το σμάλτο και, αν χρησιμοποιηθούν, αυτό πρέπει να γίνει σε μεμονωμένα δόντια που έχουν υποστεί ενδοδοντική θεραπεία.

Οι υποψήφιοι για λεύκανση που έχουν «θαμπωθεί» από το χαμόγελο των αστέρων της τηλεόρασης και του θεάματος πρέπει να γνωρίζουν ότι ανάλογης «φωτεινότητας» χαμόγελο δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη λεύκανση, παρά μόνο εάν το επίπεδο λευκότητας των δοντιών είναι ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο πριν την πραγματοποίηση της λεύκανσης. Το χαμόγελο των αστέρων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν είναι φυσικό και οφείλει τη «φωτεινότητά» του σε όψεις πορσελάνης και άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ορθοδοντικός Χαράλαμπος Φριλίγκος σάς περιμένει στο ιατρείο του, στη Ζάκυνθο, για οποιοδήποτε ορθοδοντικό και ορθογναθικό πρόβλημα σάς απασχολεί.