ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Αποκατάσταση ορθοδοντικών ανωμαλιών

Ενημερωθείτε για τις ορθοδοντικές θεραπευτικές επιλογές των ενηλίκων

Θεραπευτικές Επιλογές για Ενήλικες

Τα σιδεράκια και άλλες ορθοδοντικές θεραπείες δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Πολλοί ενήλικες απολαμβάνουν, ήδη, ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο χάρη στην ορθοδοντική θεραπεία! Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων δεν αφορά μόνο σε αισθητικούς λόγους.

Τα σωστά ευθυγραμμισμένα δόντια καθαρίζονται πιο εύκολα, περιορίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας και άλλων οδοντικών επιπλοκών, μειώνουν ή εξαφανίζουν το βρυγμό (τρίξιμο των δοντιών), αλλά και τα συμπτώματα του συνδρόμου κροταφογναθικής διάρθρωσης (πόνος και ξηροί ή ερπυστικοί ήχοι στην άρθρωση της γνάθου κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος). Η ορθοδοντική θεραπεία για ενήλικες είναι εξίσου αποτελεσματική με αυτή των παιδιών, με τη μόνη διαφορά ότι διαρκεί λίγο περισσότερο.

Θεραπευτικές Επιλογές για Ενήλικες Σιδεράκια

  • Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι. Στην εποχή μας τα μεταλλικά σιδεράκια είναι πιο μικρά και πιο άνετα.
  • Τα κεραμικά σιδεράκια (λευκά ή διάφανα) είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τους ενήλικες ασθενείς, εξαιτίας της αισθητικής τους εμφάνισης.
  • Αυτόδετα σιδεράκια. Η τεχνική αυτή βασίζεται στη μικρότερη δυνατή τριβή ανάμεσα στο σύρμα και τα σιδεράκια, επιτρέποντας έτσι πιο γρήγορη ορθοδοντική μετακίνηση, με μικρότερες και πιο βιολογικές δυνάμεις.

Θεραπευτικές Επιλογές για Ενήλικες Σύστημα Invisalign

Το σύστημα Invisalign βασίζεται σε μια αλληλουχία από διαφανείς νάρθηκες, οι όποιοι είναι κατασκευασμένοι ειδικά για εσάς. Οι σχεδόν αόρατοι νάρθηκες, σταδιακά, μετακινούν τα δόντια σας, χαρίζοντάς σας ένα χαμόγελο που θα επιδεικνύετε με περηφάνια!

Πώς λειτουργεί το Invisalign:

  • Οι νάρθηκες φοριούνται συνέχεια (22 ώρες τη μέρα). Τους αφαιρείτε μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
  • Τα δόντια σας θα μετακινούνται σταδιακά, ενώ κάθε 2 εβδομάδες θα χρησιμοποιείτε ένα νέο σετ από νάρθηκες.
  • Κάθε 6 εβδομάδες θα πραγματοποιείται έλεγχος προόδου στο ιατρείο.
  • Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το εύρος της απαιτούμενης ορθοδοντικής μετακίνησης. Η μέση θεραπεία διαρκεί 11 μήνες, με ένα εύρος από 5 μήνες για πιο εύκολα περιστατικά, έως 2 έτη για πιο περίπλοκες καταστάσεις.

Θεραπευτικές Επιλογές για Ενήλικες Γλωσσική Μέθοδος STB

H γλωσσική μέθοδος STB είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος που σας προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο με ένα διακριτικό τρόπο.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά σιδεράκια, τα γλωσσικά σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών, γεγονός που τα καθιστά πρακτικά αόρατα! Η μέθοδος STB αναπτύχθηκε από τους Dr Giuseppe Scuzzo και Dr Kyoto Takemoto.

Η μέθοδος STB έχει ειδικά σχεδιαστεί για να εξαλείψει τα προβλήματα δυσανεξίας και αλλαγών στην ομιλία που μπορεί να προκύψουν όταν ο ασθενής επιλέγει τη γλωσσική μέθοδο. Τα σιδεράκια STB είναι πιο λεπτεπίλεπτα και διακριτικά και κυρίως είναι αυτόδετα. Όπως έχει προαναφερθεί, η τεχνική αυτή βασίζεται στη μικρότερη δυνατή τριβή ανάμεσα στο σύρμα και τα σιδεράκια, επιτρέποντας έτσι πιο γρήγορη και λιγότερο οδυνηρή ορθοδοντική μετακίνηση, με μικρότερες και πιο βιολογικές δυνάμεις.

Το κύριο πλεονέκτημα της γλωσσικής μεθόδου, γενικά, είναι το γεγονός ότι τα γλωσσικά σιδεράκια δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Τα σιδεράκια STB είναι πιο διακριτικά και πιο άνετα. Επίσης, ο χρόνος θεραπείας είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τις περισσότερες εναλλακτικές μεθόδους ορθοδοντικής θεραπείας και τα αποτελέσματα είναι εμφανή σε λίγες εβδομάδες.

Η μέθοδος STB είναι ιδανική για θεραπείες περιορισμένης στόχευσης (Social 6), δηλαδή όταν ο αντικειμενικός σκοπός της θεραπείας είναι να διορθώσει μικροπροβλήματα που εντοπίζονται στο πρόσθιο τμήμα των οδοντικών τόξων (από κυνόδοντα σε κυνόδοντα). Όσον άφορα στις θεραπείες ολόκληρου τόξου, η θεραπεία είναι ιδανικός τρόπος επίλυσης ανωμαλιών 1ης τάξης. Για τα υπόλοιπα ορθοδοντικά προβλήματα, η μέθοδος χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Για θεραπείες περιορισμένης στόχευσης (Social 6), ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι 16 εβδομάδες. Για θεραπείες ανωμαλιών 1ης τάξης, ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 6 μήνες. Για τις υπόλοιπες ορθοδοντικές ανωμαλίες ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται από το εύρος της ορθοδοντικής μετακίνησης που είναι απαραίτητη και το είδος του μηχανισμού που είναι απαραίτητος για να προπαρασκευάσει τα οδοντικά τόξα, πριν ή παράλληλα με την εφαρμογή της μεθόδου STB.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ορθοδοντικός Χαράλαμπος Φριλίγκος σάς περιμένει στο ιατρείο του, στη Ζάκυνθο, για οποιοδήποτε ορθοδοντικό και ορθογναθικό πρόβλημα σάς απασχολεί.