Αποκτήστε το χαμόγελο που σας αξίζει...ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

image-157002-124143-lineLAST.png?1449581698831

Αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας (ροχαλητό)
Το σύνδρομο άπνοιας ύπνου είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτά έχουν τη μορφή άπνοιας και συμβαίνουν λόγω μερικής η πλήρους απόφραξης των ανωτέρων αεραγωγών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, κατά την όποια παρατηρούνται στους ασθενείς συμπτώματα όπως έντονο ροχαλητό, υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας και ανεξήγητη κόπωση.

Τα εξωστοματικά μηχανήματα είναι γνωστά με το όνομα CPAP που σημαίνει Continuous Positive AirPressure. Βοηθούν αρκετά τους ασθενείς να αναπνέουν, όμως σε περιπτώσεις αποφρακτικής αιτιολογίας δεν έχουν τα θεμιτά αποτελέσματα. Σκοπός των εξωστοματικών μηχανημάτων CPAΡ είναι η συνεχής θετική πίεση στους αεραγωγούς μέσω ρινικής μάσκας, η οποία χορηγείται από τους ειδικούς πνευμονολόγους.

Τα μηχανήματα αυτά παρουσιάζουν ορισμένα μειονεκτήματα, μερικά από αυτά είναι:
  • Η ξηρότητα που μπορεί να προκληθεί στο βλεννογόνο
  • Είναι θορυβώδη και προκαλούν δυσφορία
  • Δύσκολα γίνονται αποδεκτά από τον ασθενή
  • Υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί η λειτουργία των μυών
Τα ενδοστοματικά μηχανήματα είναι κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα που χρησιμοποιεί ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα οποία χωρίζονται, σε αυτά που έχουν σκοπό την πρόσω μετακίνηση της κάτω γνάθου και σε αυτά που αποβλέπουν στη συγκράτηση της γλώσσας σε πρόσθια θέση.

Ο σκοπός αυτών των ορθοδοντικών μηχανημάτων είναι να εμποδίζουν τη γλώσσα να ολισθαίνει προς το οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα και να διανοίγουν το κατώτερο τμήμα του υποφάρρυγγα, ώστε η λειτουργία της αναπνοής να γίνεται αβίαστα.

Έτσι τα ορθοδοντικά μηχανήματα τα όποια μετακινούν την κάτω γνάθο προς τα εμπρός και αυξάνουν τον αναπνευστικό χώρο στο επίπεδο της γλώσσας, βοηθούν σημαντικά τους ασθενείς με βαρύ ροχαλητό και άπνοια ύπνου.Νάρθηκες κροταφογναθικης διάρθρωσης
Η δυσλειτουργία και η παθολογία της ΚΓΔ φαίνεται ότι αποτελεί μάστιγα της εποχής μας, αφού το 20-25% του πληθυσμού έχει κάποιο σχετικό πρόβλημα. Αιτίες αυτών μπορεί να είναι κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα, τραυματισμός, άγχος ή παραλειτουργία.

​Τα κυρία συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Πόνο και ευαισθησία στο πρόσωπο, στην περιοχή της ΚΓΔ, στο λαιμό ακόμη και στους ώμους
  • Τριγμούς στην προσπάθεια ευρείας διάνοιξης του στόματος
  • Αίσθηση ότι οι γνάθοι κολλούν ή κλειδώνουν σε κάποιο σημείο
  • Πρήξιμο στη μια πλευρά του προσώπου

Όταν η αίτια του προβλήματος δεν είναι κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα ο νάρθηκας ΚΓΔ αποτελεί το κύριο μέσο συντηρητικής θεραπείαςΝάρθηκες Βρυγμού
Το τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός) όταν γίνεται σε καθημερινή βάση οδηγεί στη εμφάνιση πληθώρας προβλημάτων. Παρότι ο βρυγμός μπορεί να προκληθεί από το στρες και άγχος συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε προβλήματα σύγκλισης. Επειδή ακριβώς το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως τη νύχτα ο/η σύντροφος είναι το πρόσωπο που συνήθως εντοπίζει πρώτο το πρόβλημα. Πρωινός πονοκέφαλος και ευαισθησία στην περιοχή της ΚΓΔ είναι επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα.
Οι νάρθηκες βρυγμού είναι απαραίτητοι σε αυτές τις περιπτώσεις προκείμενου να σταματήσει η παραλειτουργία (βρυγμός) και η αποτριβή των μασητικών και κοπτικών επιφανειών.


Αθλητικοί νάρθηκες
Οι αθλητικοί νάρθηκες είναι μια συσκευή που φοριέται πάνω από τα δόντια. Χρησιμοποιείται από συμμετέχοντες σε αθλήματα επαφής και άλλα επιρρεπή σε τραυματισμούς αθλήματα, με σκοπό να προστατεύσει όχι μόνο τα δόντια, αλλά και τα ούλα και τις γνάθους από κάθε είδους τραυματισμό που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Στο εμπόριο υπάρχουν προκατασκευασμένοι νάρθηκες, οι οποίοι όπως δεν παρέχουν ανάλογη προστασία και άνεση με αυτή που παρέχουν οι νάρθηκες που έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο κατά παραγγελιά.

Επικοινωνία


Χαράλαμπος Φριλίγκος, Ορθοδοντικός, Αλέξανδρου Ρώμα 79, Ζάκυνθος,
Τηλ.: 26951 03024, Κιν.: 6984 086 790, e-mail: orhozante@gmail.com

Που θα μας βρείτε